Programma’s.


Voor boekingen: guido@effacta.nl
Download hier onze: Programmavoorstellen 17-18
Download hier onze: Programmavoorstellen 18-19

The Secret Diary of Nora Plain

liedcyclus van Morris Kliphuis en Lucky Fonz III
door Nora Fischer, Ragazze Quartet en Remco Menting

The Secret Diary of Nora Plain vertelt het intieme verhaal van Nora Plain die een eigen leven probeert te leiden in een wereld die alsmaar meer wil binnendringen – tot in haar diepste gedachten en gevoelens. Een persoonlijk en hartverscheurend relaas over de verhoudingen tussen maatschappij, privacy, paranoia en erotiek.

Deze liedcyclus, omgeven door de broeierige klanken van een strijkkwartet en de onvoorspelbare ritmiek van een jazzdrummer, wordt vertolkt door de avontuurlijke zangeres Nora Fischer, Ragazze Quartet en Remco Menting. De teksten zijn van de Nederlandse singer-songwriter Lucky Fonz III en Morris Kliphuis schreef de muziek.

Het ensemble laat zich inspireren door zowel de liedcycli van Schubert als The Juliet Letters van Elvis Costello & The Brodsky Quartet en blazen deze vorm nieuw leven in in een grensverleggend project met teksten en muziek van nú.

Speellijst en tickets: >>

Meermeisje

Van 23 december t/m 7 januari 2018 speelt Ragazze Quartet in de voorstelling Meermeisje, een productie van Holland Opera i.s.m. Opera Zuid.

Speellijst en tickets: >>

Radio Rusland

Dmitri Shostakovitsj bereidt zich in zijn hotelkamer voor op de speech die hij zo dadelijk moet geven ten overstaan van honderden Amerikanen, terwijl zijn landgenoten zullen meeluisteren op de radio. De inhoud van deze speech, uiteraard niet door hemzelf geschreven, druist loodrecht tegen zijn eigen overtuiging in. Nerveus en gekweld beent hij heen en weer op zijn kamer.

Ondertussen luistert hij naar de Russische radio. Hierop komt verschillend Russisch strijkkwartetrepertoire voorbij, net zoals stukken praatprogramma, nieuwsitems, een onderbreking voor een dringende mededeling over het Congres, flarden hoorspel, historische opnames en meer.
Sjostakovitsj draait koortsachtig aan de zenders, tot het moment is aangebroken. Hij spreekt het volk toe.

Op het podium zien we Hans Dagelet en het Ragazze Quartet dat live de radio vertolkt: zij speelt Russische strijkkwartetrepertoire en verklankt de radiogeluiden en fragmenten. Het muzikale raamwerk voor deze avond wordt door componiste Mayke Nas, momenteel Componist des Vaderlands, geschreven.
De muziek wordt van een rijke context voorzien: in een nieuwe theatertekst van Ilja Leonard Pfeijffer komt er biografische informatie van de componisten voorbij, anekdotes over de strijkkwartetten, politieke achtergrondinformatie en andere verhalen en discussies die aan het programma gerelateerd zijn. Alle items samen behandelen de paradox tussen de enorm rijke cultuur die Rusland voortbrengt, en tegelijkertijd de Russische kunstenaars die al eeuwenlang hun thuisland ontvluchten.

Repertoire
Mayke Nas Etherkwartet no.9 (2017); Shostakovitsj Strijkkwartet no.10;  Rachmaninov Strijkkwartet no.1; Gubaidulina Strijkkwartet no.2
Uitvoerenden Ragazze Quartet en Hans Dagelet
Tekst Ilja Leonard Pfeijffer

zo 11 maart, 14.00, Odeon, Zwolle, www.zwolsetheaters.nl
za 17 maart, 20.15, Willem Twee, Den Bosch, www.willem-twee.nl
do 3 mei, 20.15, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam, www.muziekgebouw.nl

Archief

Shorelines – co-productie met Cryptic
tournee 2017

Shorelines is een internationale en beeldende voorstelling geïnspireerd op de watersnoodramp van 1953, die de kustlijnen van zowel Nederland, België en Engeland in één keer wegsloeg. Rondom het opgetekende verhaal van een ooggetuige uit Canvey Island, Essex (UK), speelt Shorelines zich af net na de catastrofe; hoe pak je je leven weer op terwijl de wanhoop als een stortvloed over je heen spoelt?

Het Ragazze Quartet benaderde regisseur Josh Armstrong, Associate Director van Cryptic (Schotland). De Britse ‘upcoming’ componist Oliver Coates zal voor het ensemble een avondvullend werk schrijven, geïnspireerd op het thema. De wereldberoemde beeldend kunstenaar en couturier Christophe Coppens, die eerder werkte voor het Belgische koningshuis en artiesten als Rihanna, ontwierp kleding voor de voorstelling.

Shorelines is geselecteerd als project in het Fast Forward programma van het Fonds Podiumkunsten.

Compositie Oliver Coates Uitvoerenden Ragazze Quartet
Regie Josh Armstrong | Podiumbeeld Christophe Coppens
Speellijst 2017
19 mei, 22.00, Operadagen Rotterdam
20 mei 19.00, Operadagen Rotterdam
1 en 2 november, Sonica, Glasgow
8 november, 20.00 Theater de Singel, Antwerpen
10 november, 19.00 en 21.00, November Music, Den Bosch

Shorelines is een productie van Cryptic en Ragazze Quartet
met de steun van Fast Forward, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Kersjes Fonds en de Eduard van Beinum Stichting (EVBS)
in samenwerking met: deSingel, Antwerp & Grand Theatre Groningen
foto: Charlie de Keersmaecker

Cryptic: Shorelines from Cryptic on Vimeo.

September Me – kamermuziekfestival
15 – 17 september 2017

Kamermuziekfestival September Me is de nieuwe naam van het kamermuziekfestival Amerfortissimo en wordt samengesteld door het Ragazze Quartet. Tien spraakmakende concerten in drie dagen met Flint (Amersfoort) als ontmoetingsplek en festivalhart voor musici en publiek.

Meer info: www.september-me.nl

 

Ragazze Quartet & Lidy Blijdorp

Een gevarieerd programma met celliste Lidy Blijdorp.
Verwacht méér dan een strijkkwintet: alle combinaties worden uit de kast gehaald. Ervaar de schoonheid van het intieme solospel in Bach, maar ook de verrassende virtuositeit van het celloconcert van Boccherini – en verbaas je over hoe een kwartet zich ontpopt als orkest.

J S Bach – Prelude uit Cellosuite nr. 5 in c, BWV 1011
Onslow – Kwintet nr. 15, op. 38 ‘De kogel’
Haydn – Strijkkwartet in D, op. 64 nr. 5 ‘De leeuwerik’
Boccherini – Celloconcert in G, G480

do 28 september, 20.15, Amstelkerk, Amsterdam
zo 1 oktober, 15.30, Hallse Kerk, Brummen
za 7 oktober, 20.00, Muziekcentrum Enschede

 

Swinging to the Bass

Swinging to the Bass is een opzwepende samenwerking tussen het Ragazze Quartet en Nederlands meest virtuoze contrabassist Rick Stotijn. Rick Stotijn wordt dezer dagen gezien als één van de meest vooraanstaande contrabassisten ter wereld en is een veelgevraagd musicus voor kamermuziek concerten.

In Swinging to the Bass staat ritme centraal. De dansante Piazolla, de blue grass van Meyer, het Argentijnse temperament van Ginastera en de drive van Pavel Haas: alle vier de werken ademen een swingende energie die de concertzaal doet zinderen.

Repertoire Astor Piazolla Strijkkkwartet; Edgar Meyer Duo voor cello en contrabas; Alberto Ginastera Concerto per archi op. 33; Piazzola; Pavel Haas – Strijkkwartet nr. 2 opus 7 (arrangement for strijkquintet)
Uitvoerenden Ragazze Quartet en Rick Stotijn (contrabas)
Data
27 april 2017 Parkstad Limburg Theater, Heerlen
29 apr 2017 Paleis t Loo, Apeldoorn

Fellow Travellers

Het Ragazze Quartet jaagt haar droom achterna in de VS – omringd door een evoluerend fotografie-decor van de geschiedenis van New York.

fellow travelers nr 3

Anton Dvořák   Strijkkwartet no.12 in F groot op.96 ‘Amerikaans’
John Adams      ‘John’s Book of Alleged Dances’ of ‘Fellow Traveler’
Béla Bartók       Strijkkwartet no.2

Het land van de onbegrensde mogelijkheden: de Verenigde Staten. Of lijkt dat maar zo? ZowelBéla Bartók als Antonín Dvořák konden er hun geluk niet vinden. Ondanks hun sterrenstatus en roem. Maar niemand kan ontkennen dat het wat met je doet als je de skyline van Manhattan voorje op ziet doemen.

Een Amerikaans feestje dus, met werken van de Amerikaanse ‘minimal’ componist John Adams, en de eerder genoemde Europese componisten Dvořák en Bartók, die beiden naar NewYork trokken en daar enkele van hun grootste meesterwerken schreven. Het Ragazze Quartet haalt de wolkenkrabbers van New York naar de concertzaal: zij speeltte midden van een decor waarin de wereldberoemde fotografie van New York centraal staat endat op magische wijze transformeert van de 19e eeuw naar nu.

Uitvoerenden: Ragazze Quartet
Toneelbeeld: Felipe Gonzáles Cabezas
Voor informatie en boekingen Effacta Productions, guido@effacta.nl

Tournee 4 oktober 2016 t/m 23 april 2017 in Nederland, Tsjechië en Zweden

 

Planetary Sunrise

Oreol visuals WEB

Ragazze Quartet, Kapok, Slagwerk Den Haag en Blauwe Uur presenteren Planetary Sunrise: een nachtelijk, visueel en hallucinair concert-ritueel geïnspireerd door de ‘all night concerts’ van componist Terry Riley in de jaren ’70.

Bij zonsondergang transformeert het duinlandschap van Terschelling zich tot een buitengewone wereld van patronen, kleuren en klanken.

De onverwachte combinatie van een klassiek strijkkwartet, een in het geluid van nu gespecialiseerde slagwerkgroep en een eigenzinnig jazztrio levert een unieke versie op van de minimal klassieker ‘In C’ , het minder bekende ‘Sunrise of the Planetary Dream Collector’ en een nieuwe compositie van Kapok.

Geef je over aan deze trip van hypnotiserende beelden en meditatieve klanken. Sit back, relax and enjoy the ride.

Data
10 t/m 19 juni Oerol, Terschelling
22 – 24 juli Wonderfeel, ’s Graveland (concertante versie)

Muziek
Terry Riley In C ; Terry Riley Sunrise of the Planetary Dream Collector; Kapok Nieuw werk (wereldpremière)

Uitvoerenden: Ragazze Quartet, Kapok, Slagwerk Den Haag
Licht en projecties: Blauwe Uur
Eindregie: Ria Marks
Kostuumadvies: Dieuweke van Reij
Geluidstechniek: Harry Zwerver
Productieleiding: Redmar de Haan
Zakelijke leiding: Roland Spekle
Beeld: Lava
Met dank aan: Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, AFK, Kersjesfonds, Lava, Stichting Amici delle Ragazze, Stichting Strijkkwartetten Nederland

Nocturne

Een betoverend concert over de nacht in muziek, beeld en woord, i.s.m. Dichter des vaderlands Anne Vegter

György Ligeti                 Strijkkwartet no.1 ‘Metamorphoses Nocturnes’
Terry Riley                     Sunrise of the Planetary Dream Collector
Arnold Schönberg       Sextet op.4 ‘Verklärte Nacht’

Ooit een nacht in de concertzaal beleefd die zo zwart is, dat de meest duistere gevoelens ontluisterd worden en opstijgen richting het bleke licht van een melkwitte maan? Nocturne is het poëtische nachtconcert van het Ragazze Quartet, in samenwerking met altvioliste Dana Zemtsov (winnares Kersjes beurs 2014), celliste Ketevan Roinishvili (finalist Dutch Classical Talent 2015, lichtontwerper Maarten Warmerdam én Dichter des Vaderlands Anne Vegter. En zo ontstaat een associatief concert in muziek, beeld en woord.

Anne’s woorden zullen op verschillende momenten als een extra muzikale lijn door het concert worden verweven. Soms één op één met de muziek, soms als een op zich zelf staand werk. Uiteraard zullen de teksten gaan over de nacht, over nachtelijke relaties en ontmoetingen. Want – net zoals in muziek van Ligeti, Riley en Schönberg- ’s nachts zijn gevoelens vaak complexer, rijker, en intenser dan in het felle daglicht.

Uitvoerenden Ragazze Quartet, Dana Zemtsov (altviool), Ketevan Roinishvili (cello), Anne Vegter (tekst)
Gedichten Anne Vegter
Licht Maarten Warmerdam
Eindregie Anthony Heidweiller
Dramaturgie Dagmar Slagmolen

Met dank aan: St. Amici delle Ragazze, het Kersjes Fonds, St. BOO, Xander van Meerwijk, Vechtlust Amsterdam
Deze productie is tot stand gekomen in samenwerking met St. Kamermuziek Amsterdam

Data
19 april 2016             Nutszaal, Enkhuizen
24 april 2016            Muziekgebouw, Eindhoven
24 april 2016            Filosofisch Literair Café, Haarlem
21 mei 2016              Muziekgebouw aan t IJ, Amsterdam
15 sep 2016              Nyenrode, Breukelen
16 sep 2016               Villa Augustus, Dordrecht

HAUTE COUTURE
(voorjaar 2015)

Het Ragazze kwartet, gehuld in betoverend mooie haute couture van de jonge Nederlandse ontwerpster Henriette Tilanus, speelt meesterwerken uit modestad Parijs begin 20e eeuw.

De schetsen van Henriette Tilanus voor Haute CoutureIgor Stravinksy: Three pieces for String Quartet
Serge Prokofiev: Strijkkwartet no.1 in b klein, opus 50
Maurice Ravel: strijkkwartet in F groot

Parijs, begin 20e eeuw. Zowel Stravinsky, Prokofiev als Ravel bevinden zich tegelijkertijd in de bruisende modestad, waar op zowel muzikaal- als modegebied geschiedenis wordt geschreven.

Aldaar, tussen de zwarte jurkjes van Coco Chanel en de bonte kostuums van de Ballets Russes, componeren de drie componisten de noten op het papier als de patronen in een stof. Het strijkkwartet van Ravel ragfijn als kant, het bonte kleurenpalet van Prokofiev, de theatraliteit in de drie korte stukken van Stravinsky.

Dit gevoel van een culturele broedplaats waarin revolutionaire kunstuitingen als paddenstoelen uit de grond schieten, roept het Ragazze Kwartet opnieuw tot leven in een combinatie van oud en nieuw, en een lust voor zowel oor als oog. Het Kwartet vroeg de jonge Nederlandse ontwerpster Henriette Tilanus zich te laten inspireren door deze baanbrekende tijd en muziek.

Speciaal voor de Ragazze zal Tilanus vier jurken ontwerpen, die de Parijse muzikale meesterwerken over een eigentijdse, Nederlandse catwalk laten paraderen.

Eindregie Jorinde Keesmaat
Vormgeving Jurjen Alkema en Nichon Glerum
Lichtontwerp Maarten Warmerdam
Zakelijke leiding Roland Spekle
Productie Rosa Haker

Met zeer veel dank aan:

Petronella Andriessen Fonds
Nico Richter en Hetta Rester Fonds
fpklogonw

Prins-Bernhard-Cultuurfonds_alternatief_RGB_logo  Logo-Bakkenist-Foundation-4D001D

kersjesfonds

 

logo-peeze

 

KREUTZERSONATE
Ragazze kwartet en Porgy Franssen, verteller

Dus als de hartstochten worden uitgeroeid tot de laatste en krachtigste toe, namelijk de zinnelijke
liefde, dan zal de profetie vervuld zijn, de mensen zullen in eendracht tezamen komen, het doel der
mensheid zal bereikt zijn en deze hoeft niet verder te bestaan.’ (Lev Tostoj in de Kreutzersonate)

Erwin Schulhoff – Strijkkwartet no 1
Leos Janacek – Strijkkwartet no 1 ‘Kreutzersonate’ met vertelling (verteller n.t.b.)
Antonin Dvorak – Strijkkwartet op. 106 in G groot

Dit geheel Tsjechische programma voert langs de folkloristische en gepassioneerde klanken van de Tsjechische cultuur, met als hart van het programma Janacek’s eerste strijkkwartet: ‘Kreutzersonate’, naar het gelijknamige verhaal van Lev Tolstoj. Het Ragazze Kwartet heeft speciaal voor het programma regisseur Dagmar Slagmolen benaderd, die Tolstoj’s teksten heeft bewerkt tot een muzikale vertelling. Acteur Porgy Franssen verteld, vervlochten met de muziek, het indringende verhaal van een echtpaar dat vecht met liefde en lust, trouw en ontrouw, jaloezie en wraak binnen een cultuur waar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen op scherp staan.

 

Beethoven-MANIA!

Ludwig van Beethoven
strijkkwartet op. 18 no 6 in Bes groot
strijkkwartet op. 95 in f klein ‘Serioso’
strijkkwartet op. 132 in a klein

_DSC3814 v1

Een programma geheel gewijd aan één van de grootste, misschien wel de allergrootste componist: Ludwig van Beethoven. Beethoven heeft met zijn strijkkwartetten onherroepelijk een stempel op de muziekgeschiedenis gedrukt. Na zijn revolutionaire laatste strijkkwartetten durfden andere componisten zich nauwelijks meer aan dit genre te wagen, want hoe kon je zijn geniale, vergaande vondsten nog overtreffen?

Het Ragazze Quartet laat in dit concert Beethoven’s ontwikkeling als componist horen. Van het klassieke begin, via het stormachtige ‘Serioso’ naar het uitgesponnen strijkkwartet op.132, waar hij al lang doof was, maar zijn muzikale fantasie hem verder dan ooit voerde.