Radio Rusland.

By Posted in - Programma on november 20th, 2016

muziek van o.a. Mayke Nas (wereldpremière), Shostakovitsj, Rachmaninov en Gubaidulina

Radio Rusland is een theatraal concert door het Ragazze Quartet in samenwerking met Componist des Vaderlands Mayke Nas, schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en acteur Hans Dagelet.

Voor Radio Rusland wordt de concertzaal getransformeerd naar radiostudio. In de wachtruimte van de studio zit een componist die zich voorbereidt op het geven van een speech. Hij is nerveus, schaaft aan zijn tekst, ijsbeert, wacht en luistert naar de radio. Op de verschillende zenders klinken Russische strijkkwartetten van Sjostakovitsj en Goebaidoelina, maar ook nieuwsitems, stukken praatprogramma’s en andere historische opnames.

Componist des Vaderlands Mayke Nas vervaardigt het raamwerk rondom de stukken, waar ook de wereldpremière van haar nieuwe strijkkwartet ‘Etherkwartet nr. 9’ in is ingebed. Van Goebaidoelina klinkt het tweede strijkkwartet; een kwetsbaar pareltje van lange noten die steeds verder uitwaaieren. Van Sjostakovitsj wordt het tiende strijkkwartet gespeeld; een indringend vierluik dat hij schreef in een periode dat de teugels van het Sovjetregime steeds verder gevierd werden en hij voor het eerst sinds de dood van Stalin de vrijheid voelde zich veel persoonlijker uit te drukken in zijn muziek.

Uitvoering: Ragazze Quartet 
Repertoire

Mayke Nas Etherkwartet no.9 (2017); Shostakovitsj Strijkkwartet no.10;  Rachmaninov Strijkkwartet no.1; Gubaidulina Strijkkwartet no.2
Tekst: Ilja Leonard Pfeijffer.
Acteur: Hans Dagelet.

Speellijst

zo 11 maart, 14.30 (try-out)
Odeon, Zwolle
www.zwolsetheaters.nl

za 17 maart, 20.15 (try-out)
Willem Twee, Den Bosch
www.willem-twee.nl

do 3 mei, 20.15 (première)
Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
Radio Rusland
www.muziekgebouw.nl

 

Please leave a Comment...