Radio Rusland.

By Posted in - Programma on november 20th, 2016

door Ragazze Quartet en Hans Dagelet

muziek van o.a. Mayke Nas (wereldpremière), Shostakovitsj, Rachmaninov en Gubaidulina

Dmitri Shostakovitsj bereidt zich in zijn hotelkamer voor op de speech die hij zo dadelijk moet geven ten overstaan van honderden Amerikanen, terwijl zijn landgenoten zullen meeluisteren op de radio. De inhoud van deze speech, uiteraard niet door hemzelf geschreven, druist loodrecht tegen zijn eigen overtuiging in. Nerveus en gekweld beent hij heen en weer op zijn kamer.

Ondertussen luistert hij naar de Russische radio. Hierop komt verschillend Russisch strijkkwartetrepertoire voorbij, net zoals stukken praatprogramma, nieuwsitems, een onderbreking voor een dringende mededeling over het Congres, flarden hoorspel, historische opnames en meer.
Sjostakovitsj draait koortsachtig aan de zenders, tot het moment is aangebroken. Hij spreekt het volk toe.

Op het podium zien we acteur Hans Dagelet en het Ragazze Quartet vertolkt de live radio: zij speelt Russische strijkkwartetrepertoire en verklankt de radiogeluiden en fragmenten. Het muzikale raamwerk voor deze avond wordt door componiste Mayke Nas, Componist des Vaderlands, geschreven.

De muziek wordt van een rijke context voorzien: in een nieuwe theatertekst van Ilja Leonard Pfeijffer komt er biografische informatie van de componisten voorbij, anekdotes over de strijkkwartetten, politieke achtergrondinformatie en andere verhalen en discussies die aan het programma gerelateerd zijn.

Alle items samen behandelen de paradox tussen de enorm rijke cultuur die Rusland voortbrengt, en tegelijkertijd de Russische kunstenaars die al eeuwenlang hun thuisland ontvluchten.

Repertoire
Mayke Nas Etherkwartet no.9 (2017); Shostakovitsj Strijkkwartet no.10;  Rachmaninov Strijkkwartet no.1; Gubaidulina Strijkkwartet no.2
Uitvoerenden Ragazze Quartet en Hans Dagelet
Tekst Ilja Leonard Pfeijffer

Speellijst

zo 11 maart, 14.00
Odeon, Zwolle
www.zwolsetheaters.nl

za 17 maart, 20.15
Willem Twee, Den Bosch
www.willem-twee.nl

do 3 mei, 20.15
Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
Radio Rusland
www.muziekgebouw.nl

 

Please leave a Comment...