Reisblog New York.

By Posted in - Geen categorie & Nieuws on mei 6th, 2018

Eindelijk was het zover: op 29 april stonden we samen met Nora Fischer en Remco Menting met ons programma The Secret Diary of Nora Plain in de hippe zaal National Sawdust in New York. Een aantal mensen gingen via ‘Reisbureau Ragazze‘ mee op dit grote avontuur. Hieronder een beschrijving met foto’s van onze avonturen!

26 april 2018 – Dag 1: de reis (van Rebecca, Annemijn en Jeanita)

De crew aan boord van onze Delta vlucht naar JFK bestond uit goedlachse en gezellige lui die ons uitstekend voorzagen van water, kopjes thee, coca cola (Annemijn) en tomatensap (Jeanita ’s vaste drank aan boord van vliegtuigen).

Rebecca kwam erachter dat de luidst lachende stewardess zelf twee jaar in Williamsburg woonde, en dat ze uit NYC kwam was wel duidelijk door haar uitspraak van bijvoorbeeld het woord coffee (kwaffee). Er werden films (The Florida Project) en series (Will and Grace) gekeken, bladmuziek bestudeerd (Béla Bartók) en boeken gelezen (Een Heldenleven van Persis Bekkering en De Mogelijkheid Van Jou van Sophie van der Stap) en er werden de nodige liefdeslevens doorgenomen.  En toen liepen we moe maar uitgelaten over een vliegveld aan de andere kant van de Atlantische vijver, vol spanning uitkijkend naar ons naar horen zeggen kei hippe appartement in Williamsburg en wat ons verder te wachten stond op deze compacte tournee.

In een ongeveer drie keer zo grote auto dan het gemiddelde Nederlandse koekblik werden we anderhalf uur na aankomst afgeleverd in hartje Brooklyn, waar geheel in stijl een stapel pannenkoeken met ahornsiroop en bananen op ons wachtte.

Uitkijkend op de zonovergoten metrolijn die bijna door het dakterras heenliep en waarvan het geluid al snel geïntegreerd werd in onze enthousiaste gesprekken over het in New York zijn en onze plannen de komende dagen, verorberden we ons  gedeelde nationale gerecht.

Nora Hulsink, de onvermoeibare en onvolprezen tourmanager, vond een knus restaurant waar de Japanse en de joodse keuken gecombineerd waren en waar we louter culinaire hoogstandjes geserveerd kregen naast lokaal gebrouwen bier dat de jetlag in eerste instantie uitstelde en in tweede instantie natuurlijk intensiveerde. We sliepen er uitstekend op.

 

27 april 2018 – Dag 2: op pad met de reisgenoten

Het Reisbureau Ragazze, het randprogramma dat we opzetten om wat meer body te geven aan het enkele concert op zondag, nam vandaag een aanvang. Om 12u stonden we met negen reisgenoten en vijf musici in het Research and Education Centre van het Museum of Modern Art (beter bekend als het MoMA). We werden er door een excentrieke professor meegenomen in de wereld van de hedendaagse vrouwelijke kunstenaars en alle politieke en emancipatoire  gedachten die men daarbij kan hebben. Tussendoor vingen we glimpen op van Picasso’s, Mark Rothko’s, Jackson Pollocks en andere zwaargewichten van de modernen.

’s Avonds daagden we de grenzen van ons wakker zijn uit en togen we naar West 27th Street in Chelsea (Manhattan) om een nu al bijna legendarische voorstelling te zien. Sleep no more is de ultieme show op locatie (samen met Wagners Bayreuth en Soldaat van Oranje), waar je als publiek een essentiële rol vervult in de in dans vertaalde uitvoering van Shakespeare’s Macbeth. De ontvangst in jaren dertig bar door uitstekend geklede en wulpse bediening bracht het publiek direct in een mysterieuze stemming van anticipatie.

In de Manderley bar met grand piano waar het zo gezellig was dat we bijna niet naar binnen wilden dronken we een glaasje prosecco. Maar toen was het tijd om ons gepraat te staken, maskers op te zetten en samen met het andere publiek de duistere gewelven van het McKittrick hotel te betreden. Ieder beleeft daarbinnen zijn eigen unieke voorstelling door zelf te bepalen welke danser achterna te lopen, welk geluid te volgen, welke donkere gang te onderzoeken. Elk van ons had na afloop andere dingen gezien en verliet het gebouw om twee uur ’s nachts met een andere belevenis op zak. Maar allen hadden we gemeen dat we deze avond niet snel zullen vergeten en er steeds nog flarden geheimzinnigheid komen bovendrijven. Het had wel iets van een spookhuis, maar dan vele niveaus hoger dan de gemiddelde kermis.

Het Amerikaanse Breukelen heette ons die nacht welkom met de woorden “You name it.. we got it! Welcome to Brooklyn”. Bij het weggaan was de tekst “You’re leaving Brooklyn, Oy vey”, zeer toepasselijk aangezien we midden in een orthodox chassidisch joodse wijk bivakkeerden.

 

28 april 2018 – Dag 3: openbare repetitie

Deze stad is gevuld met de meest gevarieerde geschiedenis denkbaar in de relatief korte tijd dat hij bestaat, en dat komt ons van elke hoek van de straat tegemoet. De hoeveelheid aan verscheidenheid in culturen, van gedrag tot eten en drinken tot taal tot klederdracht tot de manier waarop mensen lopen draagt allemaal bij aan het New Yorkse gevoel dat voor kortstondige bezoekers als wij ontzettend inspirerend is. Even buiten onze comfortabele Nederlandse podiumwereld  treden doet ons weer eens inzien hoe groot de wereld is, hoeveel we nog te ontdekken hebben. Het is opwindend hier te zijn, en we willen zeker terug!

We aten vanavond met alle reisgenoten in een gezellig kleine en rumoerige  Italiaanse tent tien minuten lopen van de repetitiestudio waar we uitgebreid puntjes op de i zetten van alle liederen waaruit de Lied cyclus van Morris Kliphuis en Lucky Fonz iii uit bestaat. Morgen is het zover! Na maanden vooruitblikken maken we ons debuut op een van de ruimdenkendste podia van de Verenigde Staten. We zijn goed voorbereid, we kennen het stuk van achter naar voren en weer terug, het zou dus zomaar eens erg leuk kunnen worden.

 

29 april 2018 – Dag 4: het concert!

National Sawdust is alles wat je van een hedendaagse concertzaal verwacht. Binnen heeft het een strak science fiction ontwerp waar alleen de androïde figuren en rondrijdende robots ontbreken. Buiten is het een bakstenen gebouw met flower power graffiti midden in hipsterland. Heel Brooklyn laat op zondagmiddag zijn hond uit langs North 6th Street, gekleed in semi casual outfit waar stiekem toch heel goed over nagedacht werd. Wij kwamen ze tegen op weg naar de Harvest Market waar wij aan de sandwich bar joekels van broodjes bestelden.

Koen, onze licht en geluidsman van thuis,  knutselde in de zaal in een paar uur tijd een balans en een lichtshow in elkaar en nadat we gewend waren geraakt aan de akoestiek van de space shuttle was het zover; na maanden voorbereiding was het een kwartier voor aanvang. De laatste haren werden in bedwang gebracht, lippen knallend gestift, bladmuziek bekeken, nerveuze grapjes gemaakt. We stonden te trappelen en na een korte uitleg van Lucky Fonz iii (onze librettist) gingen we strak geconcentreerd het podium op.

Het werd een mooie voorstelling! De intieme setting van de zaal hielp daar geweldig aan mee; iedereen, spelers en publiek, zaten een uur lang in dezelfde bubbel. Nora Fischer zong fantastisch, Remco Menting groovde als een malle en het kwartet speelde met ‘vuur en ziel’ aldus een mooie recensie die we kregen op Operawire.com (lees de volledige recensie hier). Wat een feest!

Na afloop was er gelegenheid tot napraten in een aangrenzend café.

30 april 2018 – Dag 5: the day after

De euforie na de geklaarde klus in The Big Apple was heerlijk,  en het diner na afloop met alle aanhang en fans in een grote Italiaanse tent die louter Queen draaide, erg gezellig en lekker. Maar er moest gewerkt worden! Dus de volgende ochtend zaten wij om 9 uur aan een Russisch ontbijt met Sjostakovitsj en werd onze tourmanager bijna het pand uitgestreken. We bereiden ons voor op de officiële première van ons Radio Rusland programma in het Muziekgebouw aan het IJ aanstaande donderdag. Never a dull moment!

Maar voor we in onze blauwe stoelen aan boord van een Flying Dutchman klommen werd er nog even naarstig ge-sight-see-d: Staten Island Ferry, Battery Park, Ground Zero, het Tenement Museum, Chelsea Market. Om toch de optimale New York ervaring mee naar huis te nemen.

Het beviel ons uitstekend in de waanzinnige metropool met haar mengelmoes aan geuren, kleuren en culturen. We’ll gladly be back!

De Ragazze

 

Onze reisgenoten gefotografeerd door Deen van Meer:

Please leave a Comment...